Interview door Bertha Elzinga (uit de Huang Ti, voorjaar 2020, Magazine van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur)

Karin van Spriel trok de aandacht van de redactie met haar scriptie Aandacht- en concentratieproblemen bij adolescenten.

In deze scriptie, geschreven voor Shenzhou Open University of TCM, gaat zij in op de mentaal-spirituele aspecten van Ad(h)d. Hiervoor gebruikt zij de vijf elementenleer, hetgeen leidt tot verrassende inzichten. De scriptie geeft vele handvatten die de moeite waard zijn! Omdat we graag eens nader met haar wilden kennismaken, heeft redactrice Bertha haar een interview afgenomen. De scriptie is te vinden op de NVA-ledenwebsite onder de rubriek ‘Huang Ti en artikelen’.

Wie ben je?

Mijn naam is Karin van Spriel. Sinds 14 jaar werk ik als studentendecaan bij de Universiteit van Amsterdam. Studenten komen doorgaans op mijn spreekuur als zij vastlopen in hun studie door bijvoorbeeld familieomstandigheden, lichamelijke -, psychische – en financiële problemen.

                Daarnaast woon ik met veel plezier met mijn twee dochters en vriend op een mooi, oud woonschip in Amsterdam. Het is zo fijn om op het water te wonen! Het water geeft rust en ik maak alle seizoenen bewuster mee. Als het schip in de winter in het ijs ligt, is het donker en stil. In het voorjaar krijgen de bomen op de kade weer knopjes en blaadjes. De meerkoeten bouwen een nest aan mijn schip. In de zomer warmt het water weer lekker op en kan het schip goed drogen van binnen. In de herfst gaat het schip veel heen en weer door wind en golven. Sinds dat ik op het schip woon, ervaar ik hoe belangrijk het is – helemaal in een drukke stad – om wat dichter bij de natuur te staan. De natuur zit zo slim in elkaar en biedt oplossingen voor de mensen. De Chinese Traditionele Geneeskunde volgt de wetten van de natuur. Dat heeft mijn interesse in acupunctuur enorm gewekt.

Hoe kwam je voor het eerst met acupunctuur in aanraking?

Een paar jaar geleden was ik voor het eerst bij een acupuncturist / masseur voor een afspraak. Eigenlijk kwam ik voor de ontspanningsmassage maar zij stelde voor aanvullend ook een paar acupunctuurnaalden te zetten. Dat was het startpunt voor de acupunctuur. Eerlijk gezegd had ik niet meteen het vertrouwen dat het effect zou hebben maar ik gaf het een kans. Na meerdere behandelingen kwamen er bewegingen op gang. Bewegingen die niet alleen resulteerde in fysieke verbeteringen,  er kwam ook ruimte voor andere stappen in mijn leven. Er kwam meer zelfinzicht en verbeteringen in mijn houding en levensstijl. Ik werd bewuster van mijn eigen emoties, lichaam, voeding en keuzes. Mijn interesse in de acupunctuur was gewekt. De acupuncturist vertelde enthousiast over Shenzhou Open University.  

Welke opleidingen heb je gehad?

Voordat ik geïnteresseerd raakte in de TCM heb de opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening en Sociologie afgerond. In 2016 ben ik gestart met het Basisopleiding TCM bij de Shenzhou Open University in Traditional Chinese Medicine. Er ging een wereld voor mij open. Het was zo’n bijzondere ervaring om te leren over de Traditionele Chinese Geneeskunde bij een echte Chinese kliniek met een prachtige apotheek met mooie potjes en kruiden. De stages kon ik binnen de kliniek doen bij de Chinese artsen, die meerdere talen spreken. Tijdens de stages heb ik studenten van over de hele wereld ontmoet. De lessen werden in het Nederlands gegeven door zeer ervaren acupuncturisten. In 2017 ben ik gestart met de 2-jarige acupunctuur-opleiding. Deze opleiding heb ik  Cum Laude afgerond in 2019 – met de Top Excellent Student Award! Ik ben daar heel erg trots op. Tijdens mijn studie heb ik Marina van Kuilenberg ontmoet, een zeer ervaren acupuncturist waar ik nog steeds stage mag lopen – ook nu nog na mijn opleiding. Zij leert mij veel over Dr. Tan en Master Tung’s Magic points. Dat is een enorme rijkdom want ik ben nog lang niet klaar met leren. Momenteel doe ik ook de opleiding Medische Basiskennis bij Qing-bai. In juli hoop ik met Qing-bai voor stage naar China te gaan. 

Je gaf aan dat je aspirant lid bent van de NVA

Klopt, momenteel ben ik bezig met de bij- en nascholingen zodat ik mij kan aansluiten bij de NVA. Ik denk dat het voor acupuncturisten heel fijn is om bij een verenging aan te kunnen sluiten. Mijn verwachtingen zijn dat er veel mogelijkheden zijn bij de NVA voor kennisdeling over het vak en praktijkervaringen en kennismaken met collega’s. Mijn keuze voor de NVA is vrij gevoelsmatig gegaan. De informatie of de website is helder en begrijpelijk. Bovendien heb ik positieve ervaringen gehoord over de NVA. Het was voor mij snel duidelijk waardoor ik ook niet heb getwijfeld over andere beroepsverenigingen.

Wat is het leukste of mooiste dat je hebt meegemaakt in de praktijk?

Het mooiste is dat ik door middel van acupunctuur iets kan betekenen voor mijn directe omgeving. Dat ik kan meedenken over mogelijke verbeteringen voor klachten en daar zelf aan kan bijdragen. Iedere patiënt heeft een eigen verhaal, waaraan acupunctuur op maat iets kan bieden om het zelf-herstellend vermogen in gang te zetten. Acupunctuur brengt niet alleen energie in beweging of een proces op gang maar het geeft ook hoop op vooruitgang. Hoop is belangrijk voor een positieve levenshouding en daardoor vergroot het ook de mogelijkheden. Volgens mij is er in de psychologie veel over hoop geschreven – ook nog interessant om te onderzoeken!

Wat wil je dat het publiek leert over acupunctuur, of wat wil je uitdragen als acupuncturist?

Vertrouwen! Ik hoop dat mensen weer meer durven te vertrouwen op hun eigen natuur. Dat ze preventief al veel kunnen doen om de gezondheid te verbeteren zoals levensstijl en inzicht in eigen emoties en gedragingen. De acupunctuur kan daarbij ondersteunen of het juist in gang zetten.

Heb je nog dromen?

Jazeker! Heel veel dromen. Ik droom van een mooie rustige kamer, misschien wel met uitzicht op het water, waar ik mensen kan behandelen. Het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van mijn lieve omgeving. In mijn droom werken acupuncturisten samen met artsen, zodat patiënten overal de beste zorg krijgen.